Перевірка факту: 25 травня 2024 року Росія вдарила в Харкові по ТЦ "Епіцентр", а не по офіційному військовому складу

Війна

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: 25 травня 2024 року Росія вдарила в Харкові по ТЦ "Епіцентр", а не по офіційному військовому складу Без деталей

Чи насправді 25 травня 2024 року Росія вдарила по воєнному складу Збройних Сил України, який знаходився у торгівельному центрі українського міста Харків? Ні, це неправда: Акаунт TikTok, який опублікував це твердження, не надав жодних доказів. Хоча компанія, якій належить атакований Росією торговий центр «Епіцентр, є українським військовим донором, Lead Stories не змогли знайти доказів того, що цей харківський торговий центр є складом для українських військових. Представники компанії, міської влади, так само як і держави наголошує, що то був цивільний об'єкт, де на момент удару знаходилося близько 200 цивільних людей.

Твердження з'явилося у відео (архів тут) опублікованому в TikTok 25 травня 2024 року. Ось що було написано російською мовою на самому ролику:

В Харькове уничтожен военный склад ВСУ, размещенный в торговом центре 25.05.24.

Переклад LeadStories на українську:

В Харкові було знищено військовий склад ЗСУ, який знаходився у торгівельному центрі 25.05.24.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-06-04 о 11.15.41.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене у вівторок 4 червня o 18:16:37 2024 UTC)


У відео не наводиться жодного доказу чи аргументу. А проаналізувавши сторінку користувача, який опублікував це відео, можна побачити що тут розміщено контент проросійського спрямування й уривки пропагандистських російських телепрограм.

25 травня 2024 року близько 16:00 за київським часом російська армія нанесла удар керованими авіабомбами по ТЦ "Епіцентр" в Харкові, Україна. Харківська обласна прокуратура на своїй сторінці в Telegram опублікувала кадри з місця пригоди (архів тут) та надала першу оперативну інформацію.

Знімок екрана 2024-06-04 о 11.48.39.png

(Джерело: захоплення екрану з офіційної сторінки Telegram-каналу Харківської обласної прокуратури, зроблене у вівторок 4 червня o 18:50:39 2024 UTC)

Як бачимо, в самому низу публікації вперше зазначено, що на території будівельного гіпермаркету не було жодного військового об'єкта.

На офіційній Facebook-сторінці "Епіцентру" кількома годинами після нападу також з'явилася інформація про подію (архів тут). Серед численних деталей, було також зазначено: "Об'єкти національної мережі Епіцентр, які забезпечують населення всіма необхідними товарами, вже не вперше були атаковані загарбниками". Там нічого не було сказано про військовий склад.

Знімок екрана 2024-06-04 о 13.51.45.png

(Джерело: захоплення екрану з офіційної Facebook-сторінки мережі "Епіцентр", зроблене у вівторок 4 червня o 20:51:45 2024 UTC)

Проте важливо зазначити, що "Епіцентр" із самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну допомагає українській армії (архів тут) та їхнім родинам (архів тут). У прес-релізі від лютого 2024 року на сайті компанії зазначається, що з 2022 року вона поставила Збройним силам України допомоги на суму понад 2 мільярди гривень (архів тут).

На офіційному сайті гіпермаркету (архів тут) вказано, що компанія збирається профінансувати першу партію броньованих автомобілів та виділить на це мільйон доларів США.

Але на сайті гіпермаркету (архів тут) у розділі саме того відділення, де стався напад, немає інформації про події чи заходи, пов'язані із військом. Жодна інформація не вказує на те, що компанія використовувала торговий центр «Епіцентр» як склад для своїх пожертвувань Збройним силам України.

Ми сконтактували "Епіцентр" і попросили прокоментувати твердження з відео.

Ми зв'язалися з «Епіцентром» через WhatsApp 6 червня 2024 року і попросили прокоментувати звинувачення у відео. Представниця департаменту зв'язків з громадськістю компанії попросила проконсультуватися з керівництвом, яке перебувало у відрядженні, перш ніж дати відповідь. Ми додамо коментар до публікації, коли отримаємо відповідь.

Речник обласної прокуратури Харкова Дмитро Чубенко в ефірі "Радіо Свобода" від 27 травня 2024 року серед інших деталей трагедії, заявив з 14:00 по 20:10 (архів тут), що в епіцентрі самого вибуху знаходилося близько 20 цивільних, тіла більшості яких вже було знайдено. Жодної згадки про воєнний об'єкт від нього не пролунало.

Президент України Володимир Зеленський у своєму щоденному відеозверненні (архів тут) висловив співчуття родинам загиблих та назвав цей удар "російським терактом", давши зрозуміти, що ТЦ - об'єкт цивільної інфраструктури.

Мер Харкова Ігор Терехов в інтерв'ю телеканалу "Інтер" в рамках телемарафону "Єдині новини" розповів (архів тут) деталі пошукових робіт (з 00:42 по 02:07). Підтвердження того, що "Епіцентр" начебто був складом ЗСУ тут не пролунало.

Усього поліцією було ідентифіковано 19 загиблих і 54 поранених - це підтвердив (архів тут) міністр внтршніх справ України Ігор Клименко у Telegram-каналі. Він заявив, що "Епіцентр" - об'єкт інфраструктури, назвавши причини російського удару "виправданнями" та "суцільною маячнею".

Двома днями після нападу а саме 27 травня 2024 року, на офіційній сорінці "Епіцентру" у "Фейсбук" також було підтверджено інформацію (архів тут) про загиблих працівників гіпермаркету. Жодної згадки про їхній військовий статус не було.

У численних репортажах (архів тут) міжнародної преси "Епіцентр" також згадується як "шопінг центр" та "гіпермаркет", а не як "воєнний склад ЗСУ". Загалом, під час підготовки та написання цього матеріалу, не вдалос знайти жодного доказу чи зачіпки, які могли б підтвердити те, про що йде мова у відео.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою